מי שתבחר להתחתן כדת וכדין, תצטרך להגיע אל המקווה ולטבול בו (בהתאם לכול כללי הטקס) שבוע לאחר סיום המחזור וכמה ימים לפני החופה. מנהג הטבילה שמוכר כל כך ביהדות – נועד כדי לבצע טיהור דל הגוף לקראת הנישואין. אבל מהיכן נובע המנהג הזה? ולמה צריך להגיע דווקא אל המקווה, במקום לבצע את הטבילה באמבטיה הפרטית? הנה הפרטים עבור הכלה הנרגשת:
החוויה של המקווה ומשמעותה של הטבילה
אם את מתחתנת בקרוב ובחרת לעשות זאת דרך הרבנות של ישראל – הרי שממתין לך מנהג אחד חשוב והוא מנהג הטבילה במקווה. כדי לטבול בכיף, חפשי את המקווה הקרוב לביתך ובדקי כי הוא נעים למראה, פנוי לטבילה ופתוח בשעות בהן תרצי להגיע.
במידה ומצאת מקווה קרוב צרי קשר עם הבלנית ותאמי איתה את פגישת הטבילה. טבילה כזאת נעשית בדרך כלל בליווי חברות טובות או בנות המשפחה, למען קיום המנהג בשמחה.
אבל מה משמעותה של הטבילה?
על פי התורה, קיים מנהג שקורא לנשים לטבול לפני החתונה רק במים חיים, משמע; מים שנשאבו מתוך האדמה ויש להם את הכוח לטהר את הגוף. המים, אשר זורמים מן האדמה אל תוך בריכת המקווה: מתחלפים כל הזמן ואינם עומדים במקום, לכן הם לא עוברים תהליך מחזור – מה שהופך אותם לטהורים.
על פי ההלכה, חיבור המים אל נהרות גן העדן התחתון, מספקים את הטוהר של האדם הראשון ששהה בגן העדן אשר היה טהור, לפחות עד שהתפתה לאכול מעץ הדת. בכך גם הכלה עליה להיטהר כדי להגיע טהורה ו"חדשה" אל חיקו של בן זוגה.
הקשר בין מקווה לרחם
מלבד העניין הטכני של טבילה במקוואות, חשוב לדעת כי חווית הטבילה נועדה בעיקר כדי לטהר את האישה לאחר ימי המחזור בשל הרחם שמתחדש ומוכן לרבייה. לכן גם נשים נשואות מגיעות למקווה פעם בחודש בהתאם לסיום המחזור החודשי. החוויה, למרות שלעיתים נראית מעט כפויה על כלות, נחשבת אחת החוויות המרגיעות שישנן! זאת בשל המים הנקיים של בריכת המקווה וגם בשל תחושה הבידוד והרוגע שהבריכה מאפשרת לטובלת.
מלבד זאת, רבות מתארות את החוויה כחוויה של ניתוק מרגיע וטיהור, גם בשל הטבילה וגם בשל הצורך להיטהר באופן יסודי החל מהשיער עד הציפורנים, האיפור וכל לכלוך אחר שנמצא על הגוף. הבלנית, תבדוק לפני הטבילה כי הציפורניים גזוזות ואף תאפשר מקלחת זריזה במקווה עצמו לפני הטבילה, על מנת לטהר כמה שיותר את הגוף וכדי שהמים יישארו קיים.
בחירת מקווה טוב
אחת הפעולות החשובות שצריך לבדוק לפני הטבילה היא כי המקווה נחשב טוב, נקי ויש בו בלניות חביבות שהופכות את החוויה לנעימה. כדי להתכונן לטבילה, מומלץ להסיר שיער מהגוף (גם לקראת החתונה וגם לקראת הטבילה) ולהכין תיק קטן עם כפכפים, מגבת, משחת שיניים, שמפו ושאר פריטים שמתאימים לרחצה. כפי שהזכרנו, כדאי לעבור את החוויה עם נשים שקרובות אל ליבך או לבד, במקום קרוב לביתך. בהצלחה!